ENESTÅENDE FORÆLDRE PÅ FAMILIEFERIE

Sommeren bød igen i år på en helt særlig oplevelse for 260 eneforældre og deres børn, da Foreningen Enestående Forældre afholdt den årlige familieferie i Helsingør Ferieby. Fordelt over to uger var knap 80 familier afsted. Ferien er støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond, der gør det muligt at skabe en uge fyldt med aktiviteter, fællesskab og afslapning. Ugen bød på mange forskellige oplevelser og arrangementer, og i et kunstprojekt støttet af Augustinus Fonden blev hele familiens kreativitet sluppet løs i et projekt, hvor temaet var bier. Her kunne man høre hvordan et bistade lyder, lave tryk på papir og prøve kræfter med at lave sine egne bivinger. Familieferien bliver støttet af en lang række fonde og virksomheder, der samlet betyder at familierne tilbydes en ferie med fokus på fællesskab og oplevelser for eneforældrene og deres børn.

Fællesskab og samvær

En af grundstenene i familieferien er værdien af fællesskab og samvær. For mange eneforældre er det ikke en selvfølge at kunne tage på ferie med deres børn. Familieferien i Helsingør Ferieby er derfor en mulighed for at familierne kan få en ferieoplevelse sammen, som de ellers ikke ville have mulighed for at få. På ferien er der plads til alle, og der stilles ikke krav om deltagelse i de planlagte aktiviteter. Det er en ferie på familiernes egne præmisser, hvor de kan slappe af og nyde hinandens selskab i deres eget tempo. Det er dog sjældent at vi ser familier, der slet ikke deltager, eller ikke ønsker fællesskabet. Mange kommer selv i løbet af ugen og tilbyder deres hjælp, eller tager initiativ til at arrangere en tur til Kronborg eller Sverige, hvor færgen sejler fra Helsingør til Helsingborg. Familierne støtter også altid i høj grad op om de planlagte aktiviteter, hvor alt fra rundboldturnering til skattejagt og træklatring er at finde på programmet.

Frivillige skaber oplevelser og minder

I hver uge deltager et hold af engagerede frivillige på ferien. Frivillige spiller en afgørende rolle, og er med til at skabe rammerne for en god ferie ved at tage sig af opgaver, så forældrene har tid til at være sammen med deres børn uden at praktiske gøremål fra hverdagen som opvask eller madlavning fylder. De frivillige er der både for forældrene og for børnene på ferien. I fælleshuset sørger frivillige for, at der altid er kaffe på kanden og hygge på terrassen – her er der tid til et spil UNO og en snak både med børn og voksne. De frivillige kommer med forskellige baggrunde; flere har selv erfaring med at være eneforælder, og forstår derfor, hvilke udfordringer der kan være forbundet med det. Andre er tidligere pædagoger eller har erfaring inden for børne- og ungdomsarbejde.

På ferien skaber frivillige rammerne for, at børn og forældre får mulighed for at lave ting sammen. De arrangerer aktiviteter, hvor både børn og voksne kan deltage. Og under kunstprojektet støttet af Augustinus Fonden var det også både børn og voksne, der deltog i at male på ler, at lave plante- og bitryk og besøge museet Munkeruphus i Hornbæk. For de eneforældre, der er afsted med flere børn, har de frivillige også altid en ekstra hånd, så alle børn får mulighed for at deltage i aktiviteterne og for at have tid sammen med deres mor eller far.

At give en is

På ferien får alle forældrene et gavekort til Brostræde Is i Helsingør. Med gavekortet kan familierne tage op og købe en gammeldags vaffelis med lige præcis de smage og det ekstra guf eller den flødebolle de ønsker. At kunne give en is er ikke en selvfølge, men det er noget de fleste forældre drømmer om. For isen er ikke bare en is; den er et billede på, hvad det vil sige at kunne give sine børn noget af det, der hører sommeren til, og noget som de vil kunne fortælle deres venner om i skolen efter sommerferien. Derfor er det også afgørende at det ikke er f.eks. de frivillige der tager børnene med op for at få is, men at det i stedet er forældrene, der får mulighed for at give deres børn en god oplevelse ved isboden.

Netværk og fællesskaber

Under ferien støtter frivillige eneforældrene i selv at arrangere aktiviteter. Hvis forældrene ønsker at samle børnene under ferien, er de frivillige der til at hjælpe. I løbet af ugen har familierne god mulighed for selv at besøge museer og arrangerer ture, men de frivillige tilbyder også at hjælpe med planlægning af rejseplaner og fælles ture. Og forældrene er gode til at koordinere på tværs. De bruger en lukket Facebook-gruppe til at lave aftaler og planlægge aktiviteter. Dette skaber et netværk, hvor de kan støtte hinanden og dele erfaringer. Vi ser også i andre sammenhænge, at eneforældrene er gode til at give hinanden råd eller støtte, fordi de befinder sig i lignende livssituationer. Det betyder at de ofte forstår hinanden godt, og kan dele erfaringer.

Mange af de forældre der deltager på ferien har ikke et stort netværk i deres hverdag. Derfor betyder ferien ikke kun noget i øjeblikket, men på sigt ved vi, at flere holder kontakten efter ferien, og på den måde udvider deres netværk gennem det fællesskab der opstår under ferien. Under ferien bor familierne i deres egne hytter, som ligger i området i feriebyen. Vi placerer familierne i hytter efter postnummer for at fremme lokale forbindelser og fællesskaber. Når familierne sidder udenfor eller børnene løber og leger ved hytterne, er der altså en god chance for at de leger med én de bor i nærheden af til hverdag.

Er du nysgerrig på at høre mere om familieferien, og vil du være med til at skabe gode ferieminder for eneforældre og deres børn? Så kan du kontakte Susanne Bach Rasmussen, der er projektleder og koordinator på familieferien på: susanne@enestaaendeforaeldre.dk eller på telefon: 26 37 50 26

Vi har flere muligheder for at blive frivillig i Enestående Forældre. Du kan læse mere HER

Vidste du, at du også kan blive medlem af Enestående Forældre? For kun 200 kr. om året kan du bidrage til at støtte eneforældre og deres børn – læs mere og meld dig ind HER