Kunst og bier på årets familieferie
Foreningen Enestående Forældre holder hvert år familieferie sammen med 260 eneforældre og deres børn. Familieferien afholdes i et stærkt samarbejde Arbejdsmarkedets Feriefond og frivillige i foreningen.
I år – for 4. år i træk – rullede vi et særligt program ud i ferien sammen med kunsthallen Munkeruphus og arbejdsfællesskabet KH/KunstHandlinger, støttet af Augustinus Fonden. Det er et program, hvor børn og voksne over to dage kan få fingrene i kunst og tage med på kunstmuseum.
Den bedste (kunst)dag
“Vi oplever tit, at forældre bliver overrasket over deres børns glæde ved kunstaktiviteterne. I år var der en mor, der fortalte, hvordan hendes børn slet ikke ville med på turen til kunstmuseum, men at det endte med, at de alle sammen havde den bedste dag deroppe.” fortæller Maria Blankensteiner, direktør i Enestående Forældre.
“I Enestående Forældre er det vigtigt for os, at både børn og forældre oplever, at de kan meget mere end de tror. Det her samarbejde om at formidle kunst og kultur på højt niveau er et godt eksempel på, hvordan vi giver familierne mod på at kaste sig ud i det ukendte sammen” fortsætter Maria Blankensteiner.
Bier i krop og kunst
“Kom mor, jeg kan vise dig, hvordan du kan mærke bierne i hele din krop” lød det fra en pige, der lige havde oplevet et kunstværk i form af et bi-hus sammen en kunstformidler fra museet. Hun inviterede bagefter sin mor med ind i det lille, gule bikammer. Her kunne de sammen ligge i store, bløde, gule puder og lytte og mærke bierne vibrere og kommunikere med hinanden.
Bi-kammeret er skabt af arkitekt og bi-avler, Anna Maria Orrù og er ét af mange kunstværker på Munkeruphus, der inviterede forældre og børn til at se, mærke og opleve biernes liv og betydning. Honning, voks og billeder af bier har været brugt af kunstnere igennem årtusinder, og mange kunstnere arbejder stadig i dag med emnet.
I små grupper og sammen med formidlere tog vi på kunstture, og familierne kunne opleve honninglamper og smage på den første, lyse honning og på biernes sidste, mørke honning. De kunne gå ind i en mørk, summende installation med lydoptagelser fra Munkeruphus’ bistader blandet med mumlen og sang fra kunstneren, Jakob Kirkegaard. En installation og et lille, sort rum, hvor der både blev musestille, grinet højlydt, sunget og talt med bier. Det fik en dreng på 10 år til at konstatere overfor kunstformidleren, at det var: “det fedeste rum nogensinde”.
”Selvom det ikke altid er alle der tror på det, så er kunsten virkelig for alle. Men vejen indtil kunsten har mange veje, den kan f.eks. gå gennem det eksperimenterende arbejde med materialer og teknikker, gennem en dygtig kunstformidler eller endda gennem biernes summen og duften af honning. Det her projekt er et virkelig godt eksempel på at kunst er for alle og for os på Munkeruphus, har det været fantastisk at være med til, at åbne dørene til kunsten og biernes verden for en stor gruppe af forældre og børn, der sammen har fået nogle helt særlig oplevelser med sig hjem. Vi er meget taknemmelige over at vi måtte være med siger Mette Bak-Andersen, direktør i Munkeruphus.
2 dage med værksteder og kunst-ture
Det lille kunstprogram på familieferien strækker sig over to dage. Den første dag kommer kunstformidlere til Helsingør Ferieby og bygger værksteder i fælleshuset, og den anden dag går en bus til et museum, hvor der er flere værksteder og kunstture i udstillinger.
I værkstederne i Helsingør Ferieby i år kunne familierne male sig selv som kæmpebier, tegne og bygge deres egne bi-værelser og hexagoner, bygge bistader til vilde bier i ler og lave stoftryk med plantefarver på pudebetræk inspireret af biernes vinger og tænke over: Hvad mon bierne drømmer om? Og på Munkeruphus kunne familierne fortsætte arbejdet med at male deres bikuber i ler, lave smukke blåtryk med parkens blomster og planter og bygge mennesker (eller bier) af sten på stranden.
Kunst - og bier - er for alle
Så hvorfor bygge pop-up værksteder i Helsingør Ferieby og tilbyde ture til kunstmuseer på netop denne familieferie? “Fordi det er så godt!” siger kunstformidler, Julie Maria Johnsen fra KunstHandlinger: “Vi har nu for fjerde år i træk oplevet, hvordan vi – voksne og børn på ferie, foreningens medarbejdere og frivillige, formidlere fra museer og fra KunstHandlinger – deler så vigtige ord og tanker, følelser, værdier og viden både i værksteder og på kunstture. Alle er med til at skabe forbindelser mellem så mange forskellige verdener – mellem forældre og børn, mellem kunst og mennesker, mellem familier og museer.”
Vi mødes over kunst, ler, maling, stoftryk, plantefarver, blåtryk, farvepigmenter, skulpturer, kaffe, the, frugt, popcorn, byg-selv-sandwiches og kage – og som to mødre sagde til en formidler, før de tog bussen hjem fra Munkeruphus: “Jeg vil huske det her, og det vil mine børn også”. Og: “Jeg vil gerne sige tak! Det var nogle stærke minder, vi fik i dag.”
Annette Skov fra KunstHandlinger siger: “De to dage med værksteder og kunstture bekræfter os i, at fælles oplevelser med kunst kan gøre en forskel og skabe vigtige rum til at være og tænke og sanse, selvom – og måske særligt hvis – en travl og klemt hverdag gnaver i kroppen.”
Kunst – og bier – kan sagtens være for alle. Vi er derfor også glade for, at Augustinus Fonden har givet os mulighed for igen i 2025 at tilbyde kunstprogrammet som en vigtig aktivitet på familieferien i 2025.
”Vi ser en stor værdi i, at Enestående Forældre, i samarbejde med relevante kulturinstitutioner, igen har været med til at invitere børn og deres familier ind i kunstens verden i forbindelse med den årlige familieferie. Initiativer som dette, der bringer kunsten i spil for flere og skaber fælles oplevelser, er vigtige både for den enkelte og for samfundet,” siger Frank Rechendorff Møller, direktør for Augustinus Fonden.
FAKTABOKS
Munkeruphus er en kunsthal for samtidskunst og tidligere hjem for hybridkunstneren, Gunnar Aagaard Andersen (1919-1982). Munkeruphus ligger i Nordsjælland og viser denne sommer udstillingen SUPERORGANISME – en bihistorie. Udstillingen handler om vores liv med bier og om biernes eget liv.
KunstHandlinger/KH arbejder med kunst som en ressource i samfundet, der kan skabe forandring og fællesskaber. KH drives af to kunstformidlere, Annette Skov og Julie Maria Johnsen. Sammen med kunst- og kulturinstitutioner, foreninger, NGO’er og mennesker i alle aldre og fra hele verden har de udviklet mødesteder, værksteder, metoder til sprogtræning, kompetenceudvikling, værtskaber mv.
Augustinus Fonden er en erhvervsdrivende fond, der bidrager til det danske samfund inden for kunst, kultur, forskning, ny viden samt sociale og humanitære indsatser. Gennem sociale indsatser ønsker fonden at løfte livskvaliteten for de mest udsatte positioner i samfundet.